Mensendieck træning gav mig livskvaliteten tilbage da voldsomme rygsmerter forsvandt.
Forfatter: Af Anni Løkke
I over 14 år havde Anni Løkke ondt i ryggen og døjede med månedlige sygedage i sengen. Hun missede ud på familiefester, gymnastik ture og dage væk fra skolen. Først som 26 -årig fandt Anni en løsning på de evindelige hold i ryggen. Smerterne forsvandt og hendes livs- kvalitet blev fyldt med aktiv gymnastik, med masser af glæde.
Af Anni Løkke, Mensendieck lærer
Hvem har udviklet Mensendieck træning?
Mensendieck er opkaldt efter den hollandsk-amerikanske Bess Marguerite de Varel Mensendieck (1864-1957). Hendes far var ingeniør og fra ham lærte hun, hvor stor betydning et rigtigt og godt fundament har for en bygning. Den viden og indsigt overførte hun på logisk vis til den menneskelige krop, vores holdning og vores brug af muskler.
Bess Mensendiecks interesse for den menneskelige krop blev vakt, da hun som ung kvinde rejste til Paris, for at blive billedhugger. Her undrede hun sig over de levende modellers holdning contra de harmoniske linjer på muskel planchen. Denne undren førte til hendes ønske om at blive klogere på den menneskelige anatomi. Hun sprang fra kunstner studiet og læste til læge i Schweitz.
C.B. Duchennes, havde forsket i musklers reaktion på elektrisk påvirkning, og havde fundet ud af, at en elektrisk impuls kunne fremkalde en muskelsammentrækning på samme vis, som en besked sendt fra hjerne til muskel, bevidst brug af musklen skabte mest mulig blod- ilt cirkulation.
Dr. Bess Mensendieck udviklede, med denne viden fra Duchennes forskning, Mensendieck træning.
Kroppens balance.
I dag er vi kommet så langt væk fra at forstå kroppens oprindelige kraft, da vi ikke skal ud at jagte en mammut, hvor det er vigtigt at bruge kroppen på bedst mulig, hurtigst måde. Eksempelvis skal fødder og knæ pege i samme retning for at få mest mulig fremdrift, se f.eks. på en professionel løber, fødderne peger ligefrem, ikke ud til siden.
I dag kan man sige, at ensidige mange timer på en stol foran computeren med hovedet bøjet let nedad truer balancen i kroppen, som kan give ryg-, nakke-, skulder- og hovedpine. Det store problem er, at bevidstheden om at være i balance med kroppens led er aldeles ukendt.
Dr. Bess Mensendieck henviser til at forstå, at fundamentet i et hus er essentielt for resten af bygningen, hun sammenligner det med skelettets stilling, leddene skal stå lige over hinanden. Fundamentet er fødder og ben, også er det muligt at rette resten af kroppen.
Bess Mensendieck forklarer, at det er vigtigt, at bevægelse sker i overensstemmelse med fysikkens og biomekanikkens grundlove. Hvis det stod til Bess Mensendieck, skulle børn allerede i skolen lære hvordan kroppen bevæger sig mest funktionel, så ømhed og slid undgås senere i livet.
En sjov historie: En af dem, der var interesseret i Bess Mensendiecks metode, var kejser Wilhelm 2. af Tyskland. Han var utilfreds med hofdamernes dårlige holdning og struttende maver, hvilket han ønskede, at der skulle gøres en indsats imod. Derfor bad han Bess Mensendieck om at undervise ved hans hof.
Essensen i Mensendieck.
Essensen i Mensendieck er fokus på god krops holdning som grundlag for hensigtsmæssige bevægelser i hverdagen.
Mensendieck er rolige, præcise bevægelser med bevidst brug af specifikke muskler, til alle øvelser bruger man åndedrættet til at øge muskelstyrke.
Mensendieck er faktisk ret ”moderne” i sin måde at betragte og bevæge kroppen på, man kan sagtens sige, at der er en ”dobbelt opmærksomhed” (som man siger inden for meditation) fordi samtidig med at man bevæger sig, skal man holde øje med at resten af kroppen er i den rigtige position. I øvrigt kalder man denne form for muskel træning for ”Mind and Muskel princip”. Træningen opleves som bevidst og meget nærværende træning.
Det kan lyde ret kompliceret og svært! Men virkeligheden er, at systemet er helt enkelt og naturligt.
Eleven undervises i hvilken muskel der f.eks. løfter armen frem og op, eleven mærker musklen og bruger bevidst musklen og ser musklen i spejlet, løfte armen frem og op. Ved at lære musklernes funktion at kende bliver man bevidst om at bruge KUN de muskler der er nødvendig.
Ifølge Bess Mensendieck er det vigtigt, at kroppen er i balance for at få den rigtige kropsholdning. Hun arbejdede derfor med en udgangsstilling, hvor lodlinjen i frontalplanet, det vil sige personen set fra siden, i stående stilling skal gå lige foran øret, gennem skulder, midt gennem hofteled, knæled og lige forrest i ankelleddet. Set forfra, i medianplanet, skal lodlinjen gå gennem næsen, brystbenet, navlen, skambenet og lande midt mellem de parallelle fødder. Så der er lige meget krop til venstre og til højre.
Denne midte linje er essensen i Mensendieck, se blot på denne skellet planche, som vi alle kender.
Man lærer altså kroppen at stå og sidde i denne linje. Man går ud fra linjen og kommer tilbage til den.
Normalt vil man måske komme tilbage til den rundede stilling, hvilket kan give alvorlige problemer i kroppen.
Min historie med af årevis med smerter.
I 1. klasse begyndte jeg på gymnastik og var ret god til det, da jeg er hyper mobil i alle led og kunne bøje i flik -flak, bro, split og spagat, jeg elskede min gymnastik.
Da jeg blev omkring de 12 år begynde alle mine kvaler med ustandseligt hold i ryggen og ondt hele tiden. Jeg gik glip af mange familiefester, gymnastik ture og skolegang, da jeg måtte ligge i sengen pga. hold i ryggen, hvilket gjorde at jeg ikke kunne bevæge mig. Jeg fik behandling af kiropraktor hver 3. uge og ugentlige fysioterapeut behandlinger i over 14 år. Behandlingerne og tonsvis af ryg- og mave øvelser hjalp da også en stakket stund for blot at få hold igen. Jeg var så dårlig, at jeg blev anbefalet at skippe min elskede gymnastik, begynde på svømning og ridning.
Som ung var det det en skrækkelig tid, da jeg jo var så glad for at lave gymnastik, jeg havde mine venner i gymnastikklubberne og jeg var identificeret med sporten og vennerne. Som ganske ung var den ”første” identificering jo vigtig for selvværd og selvbillede.
Sådan levede jeg i mine ungdomsår og op i mit voksenliv med ugentlige traditionelle behandlinger plus alle andre former for behandlinger,
Jeg havde fået at vide af alle specialister, at jeg jo havde et alt for stort svaj i ryggen og var hyper mobil, derfor en udsigt til kronisk ondt og slidgigt, der var ikke mere at gøre. Jeg mistede håbet for at kunne få færre smerter, da jeg blev stillet i udsigt, at jeg nok skulle regne med slidgigt ville blive en del af mit liv, som følge af hyper mobil krop.
På et tidspunkt som 26-årig begyndte jeg at gå Mensendieck gymnastik.
Stor var min forundring, da jeg efter blot 1 år med træning i Mensendieck var fri af smerter både i ryg og knæ! - blot ved at stå, sidde og bevæge mig rigtig! Jeg kunne simpelthen ikke forstå det. Jeg kunne jo godt se i spejlene hos Mensendieck læren, at jeg var helt ude af balance, totalt overstrakte knæ, oversvajede lænd, stor krumning imellem skulderblade og hovedet helt fremme. Det var ikke fordi jeg skulle lave flere øvelser, jeg trænede ganske enkelt mine muskler til at holde mig rank, når jeg sad, og stå i balance.
Jeg lærte ganske enkelt at sidde, stå og bevæge mig rigtig.
De timer jeg stod og sad, var betydelig mange flere timer i hverdagen end de timer jeg trænede, det er klart at de daglige bevægelser former kroppen, da det er mange flere timer man er der end i træningslokalet.
Da mine muskler blev stærke i midter stillingen, betød det at jeg sagtens kunne udøve sport på eliteplan i yderstillinger, fordi, når jeg var ude af træningen, så kom jeg igen til midterlinjen.
Denne forandring bevirkede, at jeg fortsatte som elite gymnast, uden kæmpe udgifter til behandling og sikke meget tid jeg fik til at dyrke al den gymnastik, aerobic, som jeg ønskede, jeg underviste i fysisk træning over 25 timer pr. uge.
Jeg blev så begejstret over denne enkle, naturlige muskel træning, som Mensendieck træning tilbyder, at jeg selv uddannede mig til Mensendieck lærer.
Min livskvalitet blev SÅ meget bedre, uden smerte. Jeg bruger nu tid på at alt det jeg har lyst til uden at skulle tænke på om jeg kan holde til det i kroppen. Jeg KAN holde til det.
Tak til Dr. Bess Mensendieck.
Mensendieck træning er specialdesignet til:
Skoliose, Scheuermann, Diskus prolaps, Osteoporose, hyper mobilitet, ondt I ryggen